portfolio site templates

Insektsmatbutiken för snackssökare och hemkokar!

INSEKTSMATBUTIKEN.SE har blivit Bug Bazaar.

Kackerlackor, syrsor, maskar, silkesmasklarver, gräshoppor och larver på menyn. Låter det smaskigt? FN:s livsmedelsorgan FAO lobbar för att vi i västvärlden ska börja äta insekter. De har både högt näringsvärde och innehåller mycket protein. Allt för att köttet ska räcka till jordens växande befolkning. Dessutom konsumerar insekter lite vatten, de kostar betydligt mindre att föda upp än köttboskap och är bättre för miljön. Runt 1 400 arter äts i dag i 80 procent av världens länder utan att någon höjer på ögonbrynen. Exempelvis är spindeldjuret skorpion, grillade gräshoppor snabbmat i Thailand och mjöl gjorda av syrsor används till sötsaker och bakverk på restaurang i Kalifornien.

För två miljarder människor är det helt naturligt att äta insekter. Men med att äta insekter i Sverige ser det dock annorlunda ut. I Sverige är det inte tillåtet att servera insekter som mat, trots att det är vardagsmat i stora delar av världen och möjligt i våra grannländer som tolkat EU-lagstiftningen annorlunda än vi. Insekter skulle dock kunna vara klimatsmarta alternativ till andra animaliska proteiner.

I stora delar av världen är insekter ett eftertraktat livsmedel. De är inte bara goda utan har också ett högt näringsvärde då de innehåller mycket protein, fleromättade fetter och viktiga mineraler. En del insekter har till exempel mycket högt järninnehåll och skulle kunna bidra till att motverka järnbrist, något som är ett problem i Sverige och stora delar av världen.

Som bekant är det sedan året 2017 tillåtet att servera och sälja insekter som mat i Finland.

Du kan köpa insektsproteiner och hela insekter att äta i vår webbutik. Om du besöker Helsinki/Helsingfors kan du också hämta produkter från vår kontor i Helsinki/Helsingfors centrum.

OBS! Då det är inte tillåtet att sälja insekter som mat i Sverige, säljer vår webbutik ätbara insekter till Sverige bara som icke-mat/"köksdekorationer" med den allmänna finska mervärdesskattesatsen 24%.

Välkommen till världen med ätbara insekter och entomofagi.

Adress

Fredriksgatan 64 B 22
00100 HELSINGFORS
FINLAND

Kontakt

Kontakt

Länkar

Webbsidan 
Bugiken